Cursus Glas in lood en Brandschilderen

Cursussen Glas in lood / Brandschilderen.

Glas in lood Eikenblad, Vught
Glas in lood Eikenblad, Vught

Deel ons op Social Media.

Sinds januari 2006 geef ik glas in lood cursus ( opleiding ) bij het Educatieve en Creatieve Centrum De Eijnderic in Heesch (www.eijnderic.nl). De cursussen worden gegeven in De Eijnderic in Heesch. Tijdens deze cursus leert u de belangrijkste technieken op het gebied van glas in lood en brandschilderen. De cursus Brandschilderen op glas is nieuw voor het schooljaar 2020 / 2021

Glas in lood raam maken

Voor het cursusjaar 2020/2021 zijn de volgende cursussen gepland:

1. Glas in lood techniek basis.

Aanvang: Maandag 15 Maart 2021 ( 19.30 uur tot 22.00 uur) gedurende 12 weken.

Glas in lood is een oud ambacht waar veel belangstelling voor bestaat. Tijdens deze cursus leert u het hele proces van glas in lood maken. U maakt uw eigen ontwerp, kiest zelf de glassoort en de kleuren. Hierbij komt onder andere aan de orde glas snijden, glas in lood zetten en solderen.
Ook krijgt u uitleg u uitleg over de aan te schaffen materialen. Naast de basismaterialen, zult u nog glas en lood nodig hebben. Glas en lood wordt door de docent verzorgd. Daarnaast biedt de docent u de gelegenheid om tegen een gereduceerd tarief een set gereedschap aan te schaffen. De kosten hiervoor bedragen circa €130,00 voor een complete set. Materiaal kosten: €25,00. De lengte van de cursus is 12 avonden van 19.30 – 22.00 uur.

2. Brandschilderen op glas voor beginners en gevorderden:  NIEUW!

[ngg src=”galleries” ids=”10″ display=”basic_thumbnail”]
a.    Aanvang Dinsdag 7 oktober 2020 ( 19.30 uur tot 22.00 uur) gedurende 12 weken. ( voor beginners)
b.   Aanvang Donderdag 7 januari 2021 ( 19.30 uur tot 22.00 uur) gedurende 12 weken. ( voor gevorderden, beginnerscursus vereist)

Brandschildering werd reeds in de middeleeuwen toegepast om met name kerkramen te versieren. Vaak wordt brandschildering gecombineerd met glas in lood. Denk hierbij aan de kerkramen. Het maken van brandschildering is complex vanwege de speciale technieken die nodig zijn om schildering op glas aan te brengen en daarna in te branden. Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Contourtekenen met traceer penselen.
  • Aanbrengen grisailles en bewerken hiervan.
  • Aanbrengen zilvergeel.
  • Aanbrengen kleuren.

Tijdens de cursus wordt alle brandschildering gemaakt aan de hand van voorbeeldtekeningen. Voorbeelden zijn beschikbaar maar mogen in overleg ook door de deelnemers worden meegebracht. Eigen ontwerpen komen aan de orde na ca 8 lessen. Voorkennis is niet noodzakelijk maar precies kunnen en willen werken is wel erg belangrijk.

De bedoeling is om na de basis cursus brandschilderen nog een vervolg cursus aan te bieden: Het maken van een gebrandschilderd glas in lood raam.

Meer informatie is te vinden op de website van De Eijnderic: Brandschilderen De Eijnderic

Cursusdata en aanmelding:
Alle glas in lood cursussen en brandschilderen worden door mij gegeven bij De Eijnderic in Heesch. Aanmelding voor een of meerdere cursussen loopt via De Eijnderic. Tel. 0412-454545 of via de on-line aanmelding op de website www.eijnderic.nl 
Op de website van De Eijnderic treft u tevens de cursuskosten en de cursusdata voor het komende jaar aan. In geval u vragen heeft over de inhoud van de cursus mag u ook mij bellen of een email sturen. Ik hoop u op een van de volgende cursussen te mogen ontmoeten.

 

Glas in lood cursus
Glas in lood @work
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Linkedin